Koventinka alternativní škola logo

Aktuality

Třináctý týden 2015/2016

Třináctý týden byl opravdu naplněný. V pondělí k nám dorazila Jitka – výtvarnice a návrhářka šperků z PET lahví. Spolu s ní jsme si vytvořili z nevyužitých plastových lahví velkou medúzu, která nám ozdobila zahradu.

Úterkem jsme se doslova prokousávali. Nejdřív jsme s dětmi ukončili dlouhodobý pokus a podívali jsme se, jak dopadly zuby od června naložené v octu, coca-cole a slané vodě. Pokus byl úspěšný, ale pokoukání to moc hezké nebylo. 🙂 Pak nás navštívila zubařka Hanka s dcerkou Haničkou. Mohli jsme se dozvědět, co se se zuby vlastně stalo a proč se pak snadněji kazí. Hravou formou nám ukázala, jak a proč správně čistit zuby – to když se tři holčičky proměnily v řezáky a špičák. Podívali jsme se také na různé druhy čistidel na zoubky (dokonce i kartáček z kompostovatelného bambusu). Děti vytvářely výrobek s tématem „Když se řekne zuby…“, Madlenka pracovala na projektu a Eliška fotila. V závěru dopoledne Kuba s Vojtou vymýšleli hlavolamy (mnohdy obtížné i pro nás) a hlavně Pepíček s Aničkou skládali pravého kostlivce z RTG snímků (děkujeme za ně Míše).

Ve středu za námi přijel Jirka z plzeňské Zdravotnické záchranné služby, aby nám ukázal, jak se zachovat, když někdo v naší blízkosti bude potřebovat pomoci. Naučili jsme se všechna telefonní čísla potřebná pro případ nouze, ukázali jsme si správné umělé dýchání u dospělého člověka i u miminka a na příkladech jsme si zopakovali, kdy je nutné volat sanitku a kdy situaci zvládneme sami.

V odpoledních časech byla naší hlavní zábavou „Jehla“ v tělocvičně (hra na honěnou, kdy dvě jehly nahání pneumatiky – svým dotykem je propíchnou, píchlá pneumatika klesá a zůstává ležet na zemi, ale může jí pomoci jiná, když k ní přiběhne a třikrát zapumpuje – pak je pneumatika opět ve hře). Potom jsme ve třídě kreslili – kluci si dali za cíl vtipně zachytit nás dospělé (viz nástěnka). U holek slavily úspěch Michalovy obrázky a Katčiny mandaly – zkoušeli jsme dělat kruhy s kružítkem poté, co nás to Kuba naučil.

Není vybrán žádný galerie nebo galerie byla smazána

MENU