Koventinka alternativní škola logo

Aktuality

Sedmý týden 2018/19

Nový týden jsme začali poznáváním listů různých stromů, keřů a bylin, které rostou na naší zahradě. Některé neznámé, jako třeba z javoru tatarského, jsme si dohledali na internetu. Také jsme sušili byliny a tvořili z nich obrázky. V dalším bloku jsme se pokoušeli o vytvoření vlastní myšlenkové mapy, která by nám pomohla při rozhodování, kde máme psát „i“ a kde „y“. Procvičovali jsme rozlišování podstatných jmen mužského a ženského rodu a psaní znělých a neznělých hlásek. Klárka si přinesla novou knížku s návody, jak skládat origami, a některá z nich jsme se naučili skládat.

V úterý jsme měli dlouhý poradní kruh nad důležitými otázkami, které se v průběhu společně stráveného času od září objevily. Po dlouhých diskuzích jsme se nakonec shodli na některých nových dohodách. V kruhu se stále učíme naslouchat jeden druhému, neskákat si do řeči, vyjádřit svůj názor a přijímat i důsledky toho, když se k položené otázce nechceme vyjádřit.

Ve středu si pro nás Ráďa připravila hlasovou dílnu. Vyzkoušeli jsme si různé zvuky, rytmické šlapání, hraní na nástroje a nacvičili jsme si zpěv dvou kánonů a jednoho dvojhlasu. Další skupina dětí nahrála s Radkou rozhlasovou pohádku Našlo se kotě. Ti nejmladší si četli báseň Stojí město Nepovězto, kterou se pak učili i zazpívat. Starší zase zpívali píseň Vyjmenovaná slova, která pak v písni hledali.

Čtvrteční dopoledne jsme strávili na oblíbeném hřišti. Ovšem tentokrát nepatřila největší pozornost houpačkách a prolézačkám, ale ohni. První pokusy o rozdělání ohně z vlhkého dřeva a listí byly marné, nakonec se ale oheň rozhořel a mohli jsme na něm opékat všechno možné, co jsme měli v batozích ke svačině – zeleninu, ovoce, pečivo, dokonce i kaši. Experimentování všechny moc bavilo. Petr také vyrobil luk a učil nás z něj střílet. Odpoledne jsme si k luku vyrobili čelenky a hráli si na Indiány.

Pátek byl opět vyhrazen návštěvě Techmania Science Center. 3D film Polaris, promítaný v sále uvnitř kupole, nám pomohl pochopit, proč se na pólech na planetě Zemi střídá půl roku den a půl roku noc. Vtipní filmoví průvodci tučňák a lední medvěd nás pro srovnání zavedli k Marsu a k Saturnu. Mezi exponáty nás tento týden nejvíce zaujala obnovená expozice Člověk a zvíře a také dřevěné kostky, z nichž někteří dokázali postavit celou vesnici i s armádou.

MENU