Koventinka alternativní škola logo

Aktuality

Třináctý týden 2017/2018

V pondělí jsme si při ranním kroužku zopakovali důkladně všechny naše dohody. Eva je vypsala na velké plakáty, a tak je máme pořád na očích. Míša si pro zájemce připravil povídání o Minecraftu a všichni jsme stihli jak čtenářskou dílnu, tak aktivity s Petrem v tělocvičně. V prostorách Koventinky se začaly objevovat záhadné plakátky se třemi písmeny – ETS. Jedná se o Járovu a Pepíčkovu novou Elektrotechnickou společnost, kterou si kluci sami vymysleli a pro niž Jára navrhl vlastní logo. V chladném a méně přívětivém počasí se děti rády věnují tvůrčím činnostem uvnitř – šití, malování, stavění domina, lega, kuličkodráhy a domečků. S blížícím se adventem jsme začali vytvářet vánoční dekorace, přáníčka a ozdoby. Do třídy jsme si vyrobili adventní věnec.

Část dětí se v úterý věnovala muzikohraní – začali jsme hlasovo-rytmickou rozcvičkou, pohybem na hudbu, prožili si aktivity s bubnováním, hru na speciální hudební nástroje (např. xylofon či log drum) i relaxaci s ocean drumem a koshi zvonky. Odpoledne si Madlenka připravila pro zájemce výrobu ledolodí – do krabičky od lučiny si děti nalily obarvenou vodu, do víčka nasadily špejli s vlajkou a vše daly přes noc do mrazáku. Druhý den si je pak pouštěly a rozpouštěly.

Ve středu malí divadelníci pokračovali v nácviku vánočního vystoupení, ostatní zpívali, vyplňovali vánoční pracovní listy nebo se opět účastnili muzikohraní. Odpoledne děti hrály v tělocvičně různé pohybové hry (rybičky, vybíjenou) a stavěly si domečky ze žíněnek a dek.

Ve čtvrtek jsme vybírali recept na perníčky. Děti se rozdělily do dvou skupin a snažily se vhodnými argumenty přesvědčit druhý tým, aby zvolil právě jejich recept. Děti se dohodly překvapivě rychle a s úsměvem. Pak hledaly a vážily potřebné ingredience a dělaly těsto. Vše se zdařilo a z mazlavé hmoty se stalo hladké těsto, z čehož měl největší radost Jáchym.
V pátek jsme si pohráli s vykrajovátky – poznávali jsme tvary po hmatu, počítali je a třídili. To nejlepší nás ale čekalo po upečení, kdy jsme pár perníčků ochutnali. Svojí návštěvou nás poctil i samotný Mikuláš. Odpoledne jsme se inspirovali poletujícím sněhem a vyráběli papírové vločky.

MENU