Koventinka alternativní škola logo

Aktuality

Dvanáctý týden 2017/2018

V pondělí a ve středu jsme opět nacvičovali naše divadelní vystoupení. Děti se tak intenzivně učí týmové spolupráci – reagují na zpětné vazby, musejí se vypořádat s očekáváními, které mají od ostatních apod. U Petra získalo několik dětí nové odznaky mravence, kudlanky a lasičky. Odpoledne jsme si vytáhli nový padák a užili si s ním spoustu zábavy. Trvalo hodně dlouho, než se od něj děti odtrhly (kdyby je už od zvedání nebolely ruce, hrály by si s ním možná celé odpoledne). Oblíbená jsou také dvě nová houpací prkna.

V úterý jsme si povídali o smyslech. Zkoušeli jsme poznávat věci, nejdříve prostřednictvím chuti a čichu, poté hmatem a zrakem. Měli jsme tak možnost objevovat individuální odlišnosti a rozdílnou citlivost jednotlivých smyslů. Někteří tvořili robotické ruce z papíru. Klárka a Eliška chtěly být se skupinkou, ale ruce tvořit nechtěly, takže si vybraly matematiku a občas pomohly menším dětem s tvořením, když bylo potřeba. Menším dětem také hodně pomáhala Ája. Další skupinka měla možnost dozvědět se více o mozku. Děti vystřihovaly z časopisů postavy v různých situacích a lepily je na barevné pruhy čtvrtky podle toho, jaká část mozku právě funguje (mozkový kmen, limbický systém, kůra).

Ve středu se některé děti vypravily na kulturní akci s názvem Jdeme do toho spolu, určenou pro setkání dětí i dospělých s handicapem. Na úvod zahrála kapela Circus Brothers balkánskou muziku, která nenechala nikoho v klidu, a v závěru koncertu už všichni na židlích „poskakovali“. Mohli jsme poznat různé nástroje a společně jsme si zazpívali např. písničku Holka modrooká v netradičním pojetí. V druhé části byl připraven bubenický workshop, kde nás Zdeněk seznámil s různými druhy rytmických nástrojů (některé byly pro nás zcela neznámé), a v kruhu jsme si společně zabubnovali na jambe. Měnili jsme rytmus i intenzitu a  pro všechny to byl silný zážitek. Po bubnování jsme se přesunuli do výtvarného ateliéru, kde si děti vyrobily svícny. Po obědě šlo několik dětí na hřiště, někteří tvořili s tuší, suchými a olejovými pastely, hrál se fotbálek, a dokonce také šachy.

Ve čtvrtek a v pátek jsme pokračovali v povídání si o lidském těle. Vyzkoušeli jsme si malý testík a čtyřsměrku. Z těsta jsme si vytvořili mozkové bochánky a „šmodrchánky“. Děti si vystřihly, poskládaly a slepily kostlivce, poté měřily délku svých kostí a porovnávaly výsledky. Odpoledne jsme si hrály na pošťáky a na knihovnu. V pátek nám navíc Jindřiška přichystala překvapení – přinesla malé štěňátko, takže si děti užívaly péči o toto malinké stvoření.

MENU