Koventinka alternativní škola logo

Aktuality

Jedenáctý týden 2017/2018

V pondělí jsme začali programem, který si připravila Madlenka – povídáním ze života hmyzu. Děti napjatě poslouchaly Madlenčino vyprávění a s nadšením se ptaly na různé nevšední otázky. Píno si s dětmi užil hodinu angličtiny, některé děti si četly v rámci čtenářské dílny a zbytek trénoval cviky k získání nového zvířete – lasičky.

Odpoledne se děti věnovaly různým činnostem podle svých zájmů – některé nacvičovaly divadlo, jiné hrály s Petrem deskovou hru, vytvářely zvířátka z papírových ruliček podle vlastní fantazie, rozebíraly elektronické přístroje nebo si hrály v tělocvičně a venku. Hodně času teď děti tráví pozorováním ptáčků v krmítku – už vědí, do kterého krmítka se vejde i straka a hrdlička, mají radost, když přiletí sojka, a jednou prý viděly i strakapouda.

V úterý jsme jako vždy začali kreslením forem pro uvolnění ruky. Poté jsme si povídali o kouření a jeho dopadu na zdraví člověka, prohlédli jsme si plíce kuřáka a srovnávali stav vnitřností s nekuřákem. Jiní se seznámili s fungováním našeho mozku v různých situacích – ukazovali jsme si části mozku a přirovnávali ho k tříposchoďovému domu s výtahem. Na závěr jsme tvořili plastický model mozku z barevného papíru. Další skupinka si opakovala vše okolo délkových měr a děti se měřily navzájem. Také jsme dokončili ptačí budku – složili jsme ji, zatloukali hřebíky a vyvrtali otvor.

Ve středu jsme začali s výrobou robotické ruky a povídali jsme si o smyslech. Děti se vzájemně očichávaly, ohmatávaly, hádaly zvuky, zkoušely přečíst slova na dálku… Začali jsme také měření hmotnosti – vysvětlovali jsme si základní jednotky na reálných příkladech. Děti se vážily a zkoušeli jsme si i vážení menších předmětů na kuchyňské váze. Na základě různých potřeb dětí vznikl ve třídě vyhrazený prostor pro rozebírání elektrických přístrojů.

Ve čtvrtek jsme si povídali o svátku 17. listopadu a pokračovali v tématu Kosti. Zahráli jsme si logickou hru na doplňování čtverců z kostí, která děti moc bavila. Na zahradě jsme pokračovali v budování domku.

MENU