Koventinka alternativní škola logo

Aktuality

Čtrnáctý týden 2017/2018

V pondělí jsme si konečně nanečisto zkusili celá divadelní představení.

V úterý k nám zavítalo mobilní nafukovací planetárium. Ukázali jsme si světové strany, východ a západ slunce, planety (jejich stavbu i měsíce), Měsíc, hvězdy, souhvězdí a Mléčnou dráhu. Děti fascinovaně pozorovaly hvězdné nebe a neustále pokládaly velmi zajímavé dotazy.

Odpoledne se děti zdokonalují v různých dovednostech (šachy, macarena či stolní fotbálek) a vymýšlejí stále nová využití pro houpací prkna. V úterý jsme v jídelně s pomocí dětí rozestavili nové stoly.

Ve středu zavítal do Koventinky Archimedes vyprávět o svém životě a vynálezech. Po debatě s dětmi v kroužku jim vyprávěl příběh o tom, jak na žádost krále odhalil, že královská koruna není pravá. Byl příjemně překvapen, že tento příběh se uchoval až do současnosti a někteří mudrcové ho znali. Poté si děti mohly vyzkoušet Archimedův zákon, Archimedův šroub, páku a další vynálezy. Další skupinka se pak podívala do středu Země. Četli jsme si z encyklopedie o jednotlivých vrstvách naší planety a děti si pak vytvořily z modelíny vlastní model Země s vnitřním a vnějším jádrem, pláštěm a kůrou. Na závěr jsme náš model rozřízli, abychom mohli pozorovat průřez planetou. Další děti hrály hry s písmeny na procvičení paměti, domalovávaly zrcadlově obrázky a zkoušely napsat svá jména psacím písmem. Některé děti z toho byly tak nadšené, že se podepisovaly stále dokola. Při meditacích už děti dokážou mnohem déle dýchat dechem ohně.

Ve čtvrtek jsme si s dětmi povídali o Mikuláši a zkoušeli vymyslet, z čeho se dělá poleva na perníčky. Tu jsme si pak také udělali a pustili se do zdobení. Venku jsme si pak hráli na domečky a také jsme pohřbili rybičku, kterou jsme ráno našli před akváriem. Odpoledne jsme začali tvořit ozdoby z těstovin.

V pátek jsme vyrazili do DEPa na expozici DEPOTUTOJE. Děti ale ještě před výstavou zaujaly exponáty z popelnic. Odpoledne jsme už stihly jen nabarvit pár ozdobiček ze včerejška.

MENU