Koventinka alternativní škola logo

Aktuality

Patnáctý týden 2017/2018

V pondělí jsme se sešli ve společném kruhu, abychom si zapálili druhou adventní svíčku a popovídali jsme si o tom, co nás tento týden čeká. Eliška si připravila velmi zajímavé povídání o lvech. Zacvičili jsme si, zahráli si hry a na čtenářské dílně se věnoval každý své knize.

V úterý jsme s dětmi vyráběli sovičky z dřevěných špalíčků a na žádost dětí skládali vyjmenovaná slova. Nejmladší děti si napsaly iniciálu svého jména a vymýšlely a psaly další slova začínající tímto písmenem. Písmena jsme vytvářeli také z našich těl. S další skupinkou jsme si znovu povídali o Archimedově životě a jeho vynálezech.

Odpoledne jsme navštívili  Adventní dílny v Národopisném muzeu. Na dvorku muzea si děti mohly vyzkoušet tradiční vánoční zvyky – pouštění lodiček a odlévání olova. Také si vytvořily vlastní svíčku postupným namáčením knotu do vosku. Při dílničkách se naučily, jak vyrobit vánoční stromeček ze šišky, slaměný řetěz nebo slámového anděla, lýkové zvířátko, andílka z proužku papíru, krabičku na dárek a ozdoby na stromeček.

Ve středu jsme řešili astronomické kvízy. Vysvětlovali jsme si například, z čeho je Slunce a proč zapadá, rozdíl mezi planetou a hvězdou, proč je Mars rudý a proč si dříve lidé mysleli, že je Země plochá. Na závěr jsme ještě na přání těch, kteří minulý týden neviděli Archimeda, zařadili příběh o koruně a pokus se šroubovicí. Další skupinka si mohla opět vyzkoušet vytvořit model planety Země z modelíny se všemi jejími částmi. Odpoledne jsme dokončovali přípravy na vánoční divadlo, některé děti zdobily stromeček, který máme v jídelně, a zpívali jsme koledy a jiné oblíbené písničky.

Ve čtvrtek i v pátek jsme si s dětmi povídali o Vánocích a s nimi spjatých tradicích. Vyprávěli jsme si vánoční příběh a upekli si vanilkové rohlíčky. Také jsme poměřovali řetězy, které děti lepily, tvořili jsme betlém, provazové bludiště jako nelehkou cestu do Betléma, luštili osmisměrky, počítali, broukali i zpívali koledy, skládali origami stromečky, motali bambulky…, zkrátka jsme si užívali vánoční pohodu a tvoření.

MENU