Koventinka alternativní škola logo

Aktuality

Sedmý týden 2017/2018

V pondělí jsme si užili hezkého počasí na zahradě – skákali jsme přes lano a švihadla, lezli na stromy a chodili po slackline. Skupina, která si zvolila autorskou dílnu, vyšla do ulic, pozorovala a zapisovala příběh či jen slova o tom, co je těší a co jim dělá radost. Všechny to moc bavilo. 🙂  Odpoledne vycvičil Petr několik kudlanek.

V úterý jsme se propadli v čase o jedno století zpět, vzdali jsme se všech vymožeností současnosti a prožili jsme si vyučování v autentické historické třídě. I paní učitelka byla hodně autentická a místy jsme z ní měli strach. Takový zážitek se určitě vryje dětem hluboko do paměti – seznámily se s rákoskou, předháněly se, kdo bude klečet na hrachu, zpívaly písničku, psaly perem s násadkou a prohlédly si mnoho dobových pomůcek. Zkušenost k nezaplacení. Odpoledne jsme vyrazili ke Košutskému jezírku a každý se věnoval tomu, co ho nejvíc baví – stavění vodních děl v písku, lezení po lanech, skákání na trampolíně atp. Zastávka u větráku u Alberta stále pobaví a děti se od něj nedají odtrhnout.

Ve středu si mladší děti opět četly příběh pavoučka Vincka a povídaly si o tom, jak my sami můžeme chránit Zemi. Zažili jsme si také rytmicko-hlasovou rozcvičku, prostřednictvím bubnů jsme vymýšleli vlastní rytmus a zkoušeli vedení skupiny a užili jsme si relaxaci s ocean drum. V dalším bloku jsme si při představě, že bychom jako králové ve středověku ve velmi nízkém věku museli vést vojsko, ženit se, byli odtrženi od rodičů a neustále se báli o svůj život či ho strávili uvězněni v boji o královskou korunu, oddychli, že žijeme teď a tady. Odpoledne si děti četly nové knížky v knihovně, míchaly na dvorku lektvary a zkrášlily okna jídelny podzimními průsvity. Čekala je i další hodina plavání, kde trénovaly hlavně leh na zádech na vodě.

Ve čtvrtek jsme přepočítávali množství ingrediencí potřebných na slané těsto. Z toho jsme pak tvořili listy, které jsme upekli a odpoledne nabarvili. V pátek jsme trávili hodně času venku pozorováním ptáků, stavěním domků a hraním si s opadaným listím. Největší část dne nám ale vyplnilo cirkusové představení, které si děti vymyslely, připravily a naprosto bravurně zrealizovaly.

MENU