Koventinka alternativní škola logo

Aktuality

Dvacátý první týden 2017/2018

V pondělí jsme se sešli v kroužku v nezvyklém složení (Lucka, Zdeněk, Píno), protože Petr nám odcestoval do Indie a Thajska. Podává nám průběžné zprávy a děti se už těší na jeho zážitky z cest. Dopoledne jsme se učili uzly – Viky nám ukázal, jak se dělá ambulantní uzel, který jsme potom trénovali. Následovala dračí smyčka, při níž nám pomáhal příběh o princezně a drakovi. I když smyčka nebyla jednoduchá, několika dětem se jí povedlo udělat bez pomoci. Na závěr jsme zkoušeli uzly podle kartiček s návodem. Užili jsme si i čtenářskou dílnu a připravili jsme si opičí dráhu s různými cviky.

Odpoledne jsme se radovali z čerstvě napadaného sněhu, trochu se pokoulovali, trefovali sněhovými koulemi terč a po dlouhé době provětrali naši bobovací výbavu. (Bohužel zimní teploty dlouho nevydržely a ve středu bylo na zahradě jako na jaře.) Komu se nechtělo ven, věnoval se stavění domina a lega. Míša V. se podělil o své dvě bedny kostiček, a tak bylo pro každého dost.

V úterý opět každý samostatně pracoval na své Sluneční soustavě na krk. Kdo měl hotovo, začal projekt, který nám zabere několik týdnů – Kam patřím. Starší děti si svůj plánek již tvořily před třemi lety, ale opět se do něj pustily s radostí. Bude zajímavé pozorovat, jaký pokrok za tu dobu udělaly. Protože s námi byla ve škole Ruu, přihlásily se některé děti jako pomocníci na přípravu oběda – zeleninové polévky s nudlemi a bramborové kaše. Holky se pustily do škrábání brambor, mytí a krájení, kluci se vrhli k vodě a k hrncům. Pepa s Jáchymem vytrvali u vaření nejdéle, s chutí míchali a čekali, až bude vše hotové. Ostatní děti zatím psaly nebo kreslily, co kdy dobrého uvařily. Poslední skupinka dětí vyráběla násobkové kruhy.

Ve středu jsme si povídali o pozornosti a bdělosti a vyzkoušeli si, jak pozorní dokážeme být, když neseme kelímek po okraj plný vody. Také s tím souvisela podpora pro toho, kdo úkolem právě prochází.  Děti si s pozorností skvěle poradily, zato být vytrvale podporou pro druhé  už bylo těžší. Pak jsme si zahráli anglicky bingo s lesní zvěří a následně několik pohybových her.

Ve čtvrtek i v pátek jsme se věnovali tématu les. Povídali jsme si o různých druzích lesa a o tom, že v lese nerostou jen stromy, ale i keře, mechy, houby, a že zde žije spousta zvířat, kterým les obstarává obživu i úkryt/domov. Zopakovali jsme si abecedu a v týmech hráli „jméno, strom, zvíře“. Některá zvířátka jsme si vytvarovali z těsta – moc se nám povedla a chutnala. Venku jsme pak dodělali kvedlačky z větviček. Většině dětí se povedlo kvedlačku dokončit a odnesly si ji slavnostně domů. Inspirováni příběhy z knihy o myškách jsme se rozhodli vyrobit si myší domeček z kartonů a myšky z rouna. Dokončení bude asi na delší dobu.

 

MENU