Koventinka alternativní škola logo

Aktuality

Dvacátý týden 2017/2018

V pondělí jsme si četli příběh pavoučka Vincka a poté jsme si povídali o jaru, na které se už moc těšíme, a kreslili jsme duhu. Při čtenářské dílně si Pepíček vybral k četbě Atlas rostlin, kde nás zaujaly hálkotvorné organismy, o jejichž existenci jsme předtím neměli ani tušení. Dozvěděli jsme se tak spoustu nových informací.

V úterý jsme s těmi nejmenšími procvičovali čtení a psaní, také jsme si zopakovali dny v týdnu a malovali činnosti, které v určité dny děláme. Starší děti dále pokračují v tvorbě tajného deníku, některé se naučily, jak se používá násobkový kruh, a vyrobily si ho ze dřeva. Řezání dřeva a zatloukání hřebíků byla zkouška zručnosti i trpělivosti. Některé děti si pak vyráběly náhrdelník z planet Sluneční soustavy. Odpoledne jsme slavili Ájiny 10. narozeniny – od Áni dostala speciální dárek, klavírní koncert. Někteří si z šicího kroužku už odnesli první výtvory. Šilo se však i mimo kroužek. Z lana jsme si udělali cestičku na masáž chodidel, zahráli jsme si Ptačí hru od Lucie Ernestové, prohlíželi jsme si knížky a spravovali ty poničené.

Ve středu jsme se nachystali na výpravu do Amazonie (v plzeňské ZOO). Děti se o ní dozvěděly vše – kde se nachází, jaká zvířata tam žijí atd. Po příchodu do Koventinky jsme si vše zopakovali, sdíleli dojmy z výpravy a namalovali jsme obrázky jí inspirované.

Ve čtvrtek jsme navštívili Studijní a vědeckou knihovnu Plzeňského kraje, kterou nás poutavě provedl pan Jiří Chroust. Měli jsme možnost podívat se do hudebního oddělení, kde jsme si vyzkoušeli pouštění LP desky, a poslechnout si příběh o jedné z dominikánských jeptišek, který nás dovedl až do věže knihovny.  Zde jsme zhlédli výstavu  o nové  knize Neboj, neboj! a popovídali si o strachu (o tom, čeho se bojíme, co se při tom v našem těle děje a zda mají také zvířata strach). Nakreslili jsme si také obrázky svých strachů. Pak jsme svůj strach nafoukli a zkusili se ho zbavit, abychom ho nemuseli nést dál. V sadech u knihovny jsme pověsili sovičky z minulého týdne a nakrmili holuby na náměstí. Pak jsme si společně připravili oběd, naučili se laminovat, vytvořili různé stavby z lega a podívali se na dokument Příběh lesa.

V pátek jsme si povídali o stromech. Naučili jsme se poznávat jehličnany podle tvaru koruny, jehličí, šišek a na závěr i podle vůně větviček, které jsme měli k dispozici. Z větví jsme pak začali vyřezávat – zbavili jsme je kůry, lepili se k smůle, zkracovali dlouhé části pilkou. Všechny děti byly poměrně vytrvalé, takže mají hotovou více než polovinu kvedlačky. Příští týden budeme výrobky dodělávat, smirkovat a olejovat. Odpoledne si děti hrály v domečkách a tvořily Adama (kosti, mozek, šlachy, svaly a na závěr kůži).

MENU