Koventinka alternativní škola logo

Aktuality

Dvacátý druhý týden 2017/2018

O praotci Čechovi jsme si v pondělí nejen četli, ale i tvořili svůj vlastní příběh, v němž vše mělo skutečně odpovídat dané době. Děti byly hodně překvapené, jak svět tenkrát vypadal úplně jinak. Také jsme si povídali o proběhlých volbách a zahráli si na ně. Děti si mezi sebou zvolily dva kandidáty, uspořádaly kampaň, kde přesvědčovaly druhou stranu o výjimečnosti svého favorita. Nakonec přišla řada i na samotné hlasování a uznání vítězství. S tím měly některé děti trochu problém, ale nakonec se vše urovnalo. Odpoledne se stále hodně staví domino – děti vymýšlí nové a nové obrazce a zkouší, které dobře popadají, a které se zaseknou. Johanka s Jůlinkou si našly návody na vyrobení UFO a vázy z papíru a hned je zkoušely vytvořit. Také jsme společně uklízeli knihovnu.

V úterý nejmenší děti pracovaly s Montessori perlovým materiálem a počítaly již skutečně složité příklady. V dalším bloku jsme si četli příběhy pavoučka Vincka – o vodě ve třech podobách. Voda, se kterou se v létě přátelíme na koupališti, má v zimě jinou tvář. Rampouchy, sněhové vločky, jinovatka i ledový krunýř jsou jen voda v jiném převleku – v jiném skupenství. Každý si pak vytvořil a ozdobil svůj vlastní led. Velké téma starších dětí jsou teď násobkové obdélníky, jimž předcházelo opakování s násobkovou tabulkou a kruhem. Děti si navzájem dávaly příklady a losovaly čísla, která pak ztvárnily na kruhu. Pokračujeme také v projektu „Kam patřím?“, při němž si děti vytvářejí přehled o své rodině, svém městě či kontinentu. Úterý patřilo také muzikohraní – užili jsme si společné rytmické hry, bubnování, pohyb na hudbu i hru na nástroje podle pohybu druhých. Následovalo pak ještě pásmo klavírních minikoncertů. Odpoledne strávené v Techmanii si děti opět skvěle užily. Vypadá to, že tam budeme častými návštěvníky.

Ve středu jsme si připomněli zážitky z výukového programu v ZOO o Amazonii. Dozvěděli jsme se ještě spoustu dalších zajímavostí a vyplnili si pracovní listy. Děti si také vyzkoušely rytmické hry v kruhu a aktivity s padákem. S nejmladšími dětmi jsme si vyprávěli o emocích a pokoušeli se některé namalovat jako výraz obličeje v omalovánce (např. jak vypadá tvář při radosti, smutku či zlosti).

Ve čtvrtek jsme skládali příběh o lesních zvířátkách, četli jsme kartičky, vyráběli „smíšený les ve sklenici“ a vykrajovali zvířátka z perníkového těsta. Při pobytu na zahradě jsme poznávali stromy a zkoumali jejich šišky.

V pátek (2. února) jsme si povídali o Hromnicích a s nimi spojených zvycích a pranostikách. Také jsme pozorně sledovaly počasí, protože dle pranostiky: „… pokud je na Hromnice hezké počasí, bude zima ještě 6 týdnů.“ Tak uvidíme… Také jsme si hodně hráli: Ubongo, na zvířátka, na horolezce po stromech nebo na schovávanou. Začali jsme také plstit zvířátka do našeho „smíšeného lesa“.

MENU