Koventinka alternativní škola logo

Aktuality

Šestý týden 2016/2017

V dalším říjnovém týdnu pokračujeme tématem starověku. Vysvětlili jsme si, jak vznikly římské číslice, a naučili jsme se pomůcku k jejich zapamatování pomocí rytmů a bubínku. S Luckou jsme si povídali o tom, co je to mýtus a jak vznikl, a podívali jsme se na Olymp mezi řecké bohy. Starší děti se pokusily o doplnění vztahových vazeb mezi nejznámějšími bohy. Bylo to celkem obtížené, ale všichni se toho chopili s radostí a zapálením. Anežka, Nikča, Lucka a Eliška si procvičovaly pomocí puzzle psaní i/y po měkkých a tvrdých souhláskách, Johanka a Jaromírek se pokusili vymyslet vlastní mýtus. S Evou si děti psaly do dřevěných rámečků s voskem a skládali časovou osu. S Petrem děti vyráběli poi, zapisovali si potřeby na jejich výrobu a učili se s nimi zacházet.

Pondělní odpoledne zahájilo žonglérské představení v podání slavné umělkyně Elišky s doprovodem Klárky a Petra. Vystoupení s hudebním doprovodem mělo takový úspěch, že ho diváci podporovali tleskáním do rytmu a vyžádali si několik přídavků. V úterý jsme zahájili odpoledne poklidně, čtecím kroužkem třetího dílu Sáry. Jára nám vyprávěl některé ze Sářiných příhod a pro příště doporučil knihu Anastasia. Později jsme se přesunuli na zahradu, kde jsme prozkoumali snad všechna její zákoutí. V čele s Johankou jsme otestovali pevnost větví javoru. Ve středu odpoledne jsme si zopakovali trénink jasnovidnosti se zakrytými knížkami. Děti zjistily, že to vyžaduje soustředěnost, pro kterou je potřeba vytvořit si vhodné klidné prostředí. S Evou jsme se pak se zaujetím pustili do proplétání dřívek od lízátek barevnou vlnou: Bára si odnášela domů kolečko, Elišce vznikly vločky, Klárka vytvořila lapač duchů, Jára kapku.

Ve čtvrtek dopoledne jsme s Radanou byli v Galerii města Plzně, kde si pro nás Aleška připravila program. Na malých čtvrtkách měla vytisknuté výřezy z vystavovaných grafik, které děti přiřazovaly k obrazům, vymýšlely jména pro jednotlivé instalace podle toho, co v nich vidí, a vyzkoušely si vlastnoručně techniky, kterými byly obrazy namalovány (metličkami a smetáky malovaly tuší na velkoformátové papíry, obtiskovaly a tvořily grafiku). Po obědě si v Koventince děti dlouho hrály a poté znovu tvořily.

Pátek jsme s Ruu zahájily prstovým divadlem, které zahráli Anežka s Míšou a pak také Honzík. Anežka do představení zařadila i donesené věci z domova, takže jsme poznali Eiffelovku, Big Ben a Sochu svobody. Pak jsme si zahráli „bludišťáckou“ logickou stolní hru a uvařili si oběd. Odpoledne jsme byli chvíli venku a děti si vymýšleli své vlastní hry.

Není vybrán žádný galerie nebo galerie byla smazána

 

MENU