Koventinka alternativní škola logo

Aktuality

Pátý týden 2017/2018

V prvním říjnovém týdnu se již mnohé děti pokoušely získat odznak Mravence a několika se to skutečně podařilo, z čehož měly velkou radost. Celý měsíc se ponese v duchu středověku. V pondělí jsme se dozvěděli informace o Karlu IV., o němž si pak děti připravily divadelní představení. V jeho průběhu nastala emočně náročná situace, kdy starší děti měly potíž přijmout výkon těch mladších. Na základě toho jsme znovu mluvili o spolupráci, přijímání odlišností a síle našich očekávání, která nemusí být naplněna. Děti nabízely řešení a pro všechny to byl silný okamžik vzájemného porozumění. Sestavovali jsme také nové kostky a zkoušeli, jaké stavby z nich lze vytvořit. Odpoledne jsme oslavili Klárčiny narozeniny a několik dětí a rodičů mělo první dramatický kroužek s Martinou Jelínkovou.

Je zajímavé pozorovat, jak si děti užívají naši novou mini třídu a jak se samy domlouvají na střídání. Skupina Ufonů se ve třídě zabydlela na úterní dopoledne a bylo jim tam velmi příjemně.

Témat bylo tento týden opět na výběr více – povídali jsme si o životě a vynálezech Leonarda Da Vinciho a stavěli jsme jeho most. Viky se ujal role stavbyvedoucího a Johanka znovu založila stavbu mostu, když spadl. Učili jsme se spolupracovat ve skupině tak, aby každý měl na starost svoji část. Jiná skupina si zase mohla vyzkoušet pokusy s vejci – došli jsme k mnohým zajímavým závěrům a překvapením a odpověděli na řadu otázek (např. Může vejce plavat? Jak je to s křehkostí vejce? Poznáme vařené vejce od syrového?).

Jako každou středu odpoledne se většina dětí vydala na lekci plavání, kde nacvičovaly znak a kraul a bavilo je potápět se pro puky.

Ve čtvrtek a v pátek jsme si hodně povídali o podzimu, ale věnovali jsme se také pečení – děti vymýšlely recept, který poté samy úspěšně realizovaly. Zkoušeli jsme brainstorming na téma změn, které přináší podzim, a povídali si o stromech a různých tvarech jejich listů – děti je určovaly a řadily podle daných znaků. Po oba dny jsme trávili odpoledne tvorbou zvířátek a staveb z kaštanů. Díky Jáchymovi to bylo v pátek o něco snazší, protože nám zapůjčil nebozízky.

MENU