Koventinka alternativní škola logo

Aktuality

Dvacátý sedmý týden 2015/2016

V pondělí jsme začali návštěvou Animánie, kde jsme si zkoušeli animovat pohádku. Nejdříve jsme se věnovali (s využitím metod dramatické výchovy) příběhu v souvislostech (postavy, prostředí, vztahy a klíčové body příběhu) a na základě toho jsme ve skupinách vytvářeli vlastní verzi příběhu, kterou jsme zpracovali pomocí techniky animace. Výsledek práce zatím nemáme, ale moc se na něj těšíme. Děti se dokonce druhý den shodly, že by chtěly v animačních programech pokračovat.

V úterý nadešel čas na naši Konferenci asijských zemí. Na začátku celého tématu si děti vylosovaly státy Asie, o kterých si doma za pomoci rodičů měly zjistit různé informace. Forma a zpracování byly na nich. A tak jsme se dozvěděli mnoho zajímavého o Rusku, Malajsii, Sýrii, Bhútánu, Vietnamu a dalších státech. Děti svoji roli řečníka uchopily opravdu zodpovědně.

Během našeho „pobytu“ v Asii se snažíme dětem přiblížit i aktuální témata současného světa. Ve středu přišel na řadu palmový olej. (Shodou okolností se na recepci našeho pronajatého prostoru objevila řada pochutin k prodeji, a tak přišel ten pravý čas na osvětu.) Podívali jsme se na dokument, prohlédli si fotky a zahráli si hru. Opičky obývají indonéský prales, který je postupně kácen a vypalován, aby uvolnil prostor palmám olejným. Prodejci nabízejí své zboží s palmovým olejem, zákazníci nakupují a ochranáři přesvědčují a sázejí nové stromy. Jak to všechno dopadne? Shoří orangutanům celý ostrov? Prodají obchodníci všechno zboží? Přesvědčí ochranáři nakupující? Do hry se nakonec zapojily i děti, které hrát původně nechtěly – prostě je to pohltilo!

Není vybrán žádný galerie nebo galerie byla smazána

MENU