Koventinka alternativní škola logo

Aktuality

Druhý týden 2015/2016

Druhý týden jsme začali návštěvou výstavy Stroj času v prostorách DEPO 2015. Ve dvou a půl hodinovém workshopu jsme si prošli několika etapami lidských dějin. Děti si mohly vyzkoušet dobové kostýmy a řemesla a také se seznámily s předměty typickými pro dané období. Po krátké přestávce navazoval workshop s nizozemskou umělkyní Jannou Ullrich, která momentálně pobývá v Plzni. Janna si s dětmi povídala o pohostinnosti nejen vůči cizincům a o tématu uprchlické krize.

V úterý jsme hodně času věnovali aktivitám, které se možná mohou zdát nedůležité. Pro nás ale mají velký význam. Otevřeně jsme si povídali o tom, jak bude vypadat ranní kroužek, jak by měl začínat a jaká pravidla si pro něj stanovíme. Navázali jsme technikou, která by měla dětem otevřít oči v tom, že přestože je každý člověk jiný, všechny nás spojuje pomyslný provázek, střed naší osobnosti. Místo abychom se dívali jen na vnějšek bytostí, můžeme se rozhodnout hledat u lidí tento střed dokonalosti. Pokud  se na lidi díváme jako na korálky různých barev a tvarů, můžeme pociťovat osamělost a odlišnost. Děti si vybraly korálek nebo knoflík za každého spolužáka a nakonec i za sebe a navlékly na svoji šňůrku. Společně jsme provázky zavěsili na kovový kruh, kterým jsme si ozdobili třídu.

Ve středu jsme si pravidla opakovali, ve skupinkách jsme se vrátili k jednotlivým etapám ze Stroje času a čekalo nás překvapení v podobě pracovních sešitů matematiky prof. Hejného. Děti měly opravdu velkou radost a pracovní listy si hned prohlížely.

Oslavovali jsme také Aniččiny sedmé narozeniny, které měla už v srpnu. Probíhal klasický narozeninový rituál, předávání ručně vyrobených dárků a nechyběl ani výborný domácí dort. Na závěr dne jsme si ve skupinkách zahráli edukační deskové hry – každý podle svého gusta.

Není vybrán žádný galerie nebo galerie byla smazána

MENU