Koventinka alternativní škola logo

Aktuality

Devátý týden 2016/2017

V prvním listopadovém týdnu jsme začali téma Lidské tělo a zazpívali si k  němu novou písničku. Pak jsme se věnovali přípravě vánočního jarmarku – hlasovali jsme o tom, jakou zkratku bude mít naše měna Koven, a protože jsme se nemohli shodnout, přišla ve středu na řadu diskuze, rozdělení do skupinek podle zvolené zkratky, vzájemná domluva a prezentace důvodu volby za skupinku. Úplného konsenzu jsme ještě nedosáhli, a tak se nám diskuze přelévá do dalšího týdne.

S Luckou jsme pracovali na osmisměrce týkající se lidského těla a malovali jsme tiskací i psací písmenka. S Petrem jsme byli v přírodě, povídali jsme si o stromech a o podzimu. Vyrobili jsme záclonky do třídy z různých druhů listí. S Dášou jsme ještě v pondělí zakončovali starověk  karetní hrou Zeus na útěku, při níž si děti připomněly charakteristiku některých řeckých bohů, vyzkoušely si zaokrouhlování čísel na desítky, procvičily paměť a počítání do 100. S Evou jsme si povídali o našich smyslech, zaměřili jsme se na hmat a na chuť. Vytvářeli jsme si vlastní hmatové tabulky a bavili se při chuťové hře, kdy jsme si navzájem míchali různé chuťové variace a pokoušeli se uhodnout všechny ingredience.

V pondělí odpoledne jsme se vydali s Katarínou a Radkem na výlet ke Košuteckému jezírku. Dobrodružstvím byla už samotná cesta, během níž děti kromě obřích muchomůrek a slaďounkých jablek zaujal větrák budovy, který silným prouděním vzduchu rozfoukával nejen listí, ale i větší šišku a oblečení. U jezírka si pak každý našel to své, ať už na trampolíně, lanové prolézačce, pískové pláži, nebo mezi rostlinami u břehu. Anežka, Johanka a Stáník dokonce (ne zcela záměrně) okusili teplotu vody v jezírku.

Úterní odpoledne probíhalo v duchu oslav. Viky vstoupil tradičním rituálem do svého sedmého roku, Johanka oslavila narozeniny osmé.
Ve středu odpoledne se z našich prostor ozývaly stále ladnější zvuky, jak děti s Radkou vytrvale procvičovaly hru na flétnu.

Ve čtvrtek Radana s dětmi navštívila v Depu výstavu Má plast, která upozorňuje na to, že aby se z mé vlasti nestala Má plast, je potřeba dělat víc, než jen třídit odpad do kontejnerů správné barvy. Hlavním smyslem interaktivní expozice je přitáhnout pozornost k tématu lokální recyklace a omezení spotřeby plastu. Viděli jsme spoustu zajímavých výrobků z plastů – od židlí, bot, lustrů, hraček, mobilů až po samotnou 3D tiskárnu. Děti si chvíli hrály na plastovém dětském hřišti a nakonec si vyrobily svou vlastní plastovou příšerku.

Poprvé jsme také mezi sebou přivítali nového domškoláka Sebíka, který jako první okusil „otevřené čtvrtky“ (plánujeme právě čtvrtky nabídnout domškolákům, kteří pravidelně do Koventinky nechodí).

Není vybrán žádný galerie nebo galerie byla smazána

MENU