Koventinka alternativní škola logo

Aktuality

Dvacátý čtvrtý týden 2017/2018

V pondělí ráno jsme přivítali naše nové dospělé kamarády ze Španělska – Irene a Raula, kteří s námi stráví tři měsíce své studentské praxe. Procvičovali jsme v hrách synonyma a antonyma a zkoušeli určovat druhy vět. Poté jsme relaxovali při melodii koshi zvonků a četli si Staré pověsti české. Povídali jsme si také o Karlově mostě a jeho blížící se rekonstrukci, děti si zkusily most namalovat. Poté jsme si řekli, co jsou přírodní útvary, jak vznikají, a některé jsme si ukázali v mapě. Odpoledne jsme vyráběli masopustní škrabošky na úterní maškarní ples.

V úterý jsme si zopakovali státní symboly. Každý si slepil svoji mapu ČR, kam jsme zakreslovali velká města, řeky a také horu Říp. Hledali jsme města v mapě a na závěr si přečetli pověst o praotci Čechovi. Také jsme tvořili vlastní kvízy o České republice. Už od rána se v Koventince míhaly kočičky a princezny, odpoledne k nim přibyli čarodějové, kovboj, robot, víly a zombíci. Společně jsme si zatančili, zahráli i v maskách čárovanou, a kdo chtěl, mohl se zúčastnit zombie zápasu. Teplé počasí nás vytáhlo ven na zahradu, kde jsme naučili Raula hrát na honěnou a vybíjenou.

Ve středu se k nám vrátil Petr z Indie a Thajska. Prohlíželi jsme si fotky a pouštěli videa z cesty a povídali si o tamějších zvláštnostech. Dětem Petr přinesl náramky z Rishikeshe, města jógy. Po svačince jsme v malé tělocvičně s Raulem a Irene hráli různé pohybové hry, probíhali opičí dráhu a posilovali formou kruhového tréninku. Na úvod čtenářské dílny se děti učily španělské názvy věcí prostřednictvím jejich malování. Odpoledne se děti na zahradě proběhly při nové hře (kterou také přichystali Raul a Irene), při níž si procvičily i barvy a čísla v angličtině.

Ve čtvrtek a v pátek jsme si povídali o uplynulém masopustu a děti vymyslely několik „zlepšováků“ pro příště. Poté jsme se dostali k tématu zimní olympiády. Mluvili jsme o tom, kde se tradice vzala, jaké sporty se na ní mohou odehrávat a co je při nich zapotřebí umět či vlastnit. Zahráli jsme si olympijské bingo a z listového těsta vymodelovali sportovní náčiní. Vybrali jsme čtyři sporty (bobování, biatlon, curling a hokej), které jsme zahrnuli do naší malé koventinkovské olympiády, kterou jsme uspořádali v pátek na zahradě. Také jsme si užili legraci při španělských písničkách.

MENU